Χρήστος Χατζηαναστασίου
Ιδρυτής & Διευθυντής του Κόμματος -
Πολιτικός Επιστήμων
Το Βερολίνο, το οποίο εδώ και καιρό είναι εναντίον της ελάφρυνσης χρέους, αρνείται να υποχωρήσει. Με τις γενικές εκλογές στη Γερμανία να αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι Merkel και Schaeuble είναι απίθανο να υποχωρήσουν δεδομένου ότι μέρος των δανειακών συμβάσεων αποτελεί χρέος προς την Γερμανία, το οποίο εγκρίθηκε από το κόμμα τους και το Γερμανικό κοινοβούλιο!!
Με τα χρόνια, η Γερμανία έχει αποδεχθεί με ηρεμία πιο ήπιες μορφές ελάφρυνσης του χρέους, όπως την παράταση της λήξης των δανείων της Ελλάδας και μείωση των επιτοκίων. Αλλά μια άμεση μείωση του χρέους, όπως απαιτείται από το ΔΝΤ, παραμένει εκτός συζήτησης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και πολύ πιθανόν η θέση Schaeuble για συζήτηση μετά το τέλος του προγράμματος να παραμείνει η ίδια χωρίς καμία απολύτως μετατόπηση.
Δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα, έχει πολύ μικρό λόγο για το ζήτημα. Ένας λόγος για τον οποίο θέλει ελάφρυνση χρέους τώρα είναι ότι θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Αυτό θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης για την σταθερότητα της Ελλάδας. Αλλά η Ελλάδα δεν θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα όσο το χρέος της δεν θεωρείται βιώσιμο. Και με το πρόγραμμα της ΕΚΤ να πρόκειται να λήξει σύντομα, η Ελλάδα ίσως να μην επωφεληθεί ποτέ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμη να προσπαθήσει να τεθεί εναντίον μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα και να πάει το ζήτημα στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν αναμένεται να κάνει μεγάλη διαφορά.
"Η αλήθεια είναι, ότι η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό" και αυτό το λένε σχεδόν όλα τα ξένα ΜΜΕ
Έχουν περάσει οι ημέρες που το "Grexit" προκαλούσε νευρικό τικ στα πρόσωπα των traders ανά τον κόσμο. Σήμερα, η αναφορά στην Ελλάδα προκαλεί ένα απλανές βλέμμα, αν όχι ένα χασμουρητό.
Με το χρέος της χώρας να έχει φύγει από τα χέρια των αγορών και να βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και των ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από την αρχή της κρίσης, ένα μέρος της στρατηγικής της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα ήταν να μην κάνει πολύ εύκολη την διαδικασία. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχτούν δημόσια, το να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα ήταν πάντα ένα μέρος του σχεδίου.
Και δούλεψε. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της οικονομικής ανικανότητας. Αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα σαν έναν ιδιότροπο και αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να είναι σαν την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα είναι de facto αποικία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Witold Waszczykowski σε συνέντευξη στο POLITICO, εξηγώντας την αντίσταση της χώρας του να μπει στο ευρώ. "Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο"
O ΓΑΠ έπρεπε να είχε συλληφθεί για ανεπανόρθωτη ζημιά της εθνικής οικονομίας και όλα τα συνεπακόλουθα. η απόφαση να περάσει στα κράτη της ΕΕ το ελληνικό χρέος,ήταν καταστροφική,με αποτέλεσμα το χρέος πλέον δεν μπορεί να ρυθμιστεί.
Σήμερα το όργανο του κόμματος και το αφεντικό του ανακάλυψαν αυτό που γνώριζαν οι πάντες. Ότι το χρέος δεν ρυθμίζεται και όσοι υποσχέθηκαν κουρέματα και ρυθμίσεις είναι απατεώνες και θα πάνε μέσα...
Οι αποφάσεις ήδη για το μεσομακροπρόθεσμα χρέος θα έχουν παρθεί (εάν τελικά ανακοινωθεί συμφωνία) διότι χρειάζονται την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Το τελευταίο που χρειάζονται θα ήταν μία αρνητική αξιολόγηση χρέους από αυτό, που θα εξέθετε όλους τους πολιτικούς που χρηματοδοτούν ένα μή βιώσιμο χρέος.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουν τώρα λεπτομέρειες και ΜΗ περιμένετε προεκλογικά παραδοχές για πολιτικούς λόγους. Μόνο ένας αφελής θα το περίμενε.
Τα πάντα (χρέος-πλεονάσματα) θα υλοποιηθούν μετά το 2018 όσων αποφάσισαν τώρα. Αφού ήδη τρέχει η βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση και πρόγραμμα με στόχους υπάρχει.
Εκτός κι αν εκεί οι ομάδες του ΔΝΤ, ΕΣΜ και ΟΔΔΗΧ . . . παίζουν τάβλι.
Αυτά δεν χρειάζεται να τα πεί κανείς ανταποκριτής ούτε θα τον ενημερώσουν με λεπτομέρειες που δεν θέλουν να βγάλουν προς τα έξω.. . .. just use your minds.
Η μελέτη μετατροπής της Ευρωζώνης σε χρηματαγορά αέναου χρέους
* εσωτερικό ακαδημαϊκό έγγραφο